Hjärnan, skärmen och krafterna bakom

Hur ska vi leva med våra skärmar? Och hur påverkas egentligen hjärnan av ständig uppkoppling? På Nordiska Skolledarkongressen berättar hjärnforskaren Sissela Nutley om hjärnans formbarhet, uppmärksamhet och relationen till sociala medier.

Vi kollar telefonen hundratals gånger om dagen, bråkar om skärmtid, känner oss nere om vi inte får så många likes som vi förväntat oss och bränner ut oss som aldrig förr. I takt med en samtidsutveckling som exponerar oss för allt fler sinnesintryck, beslut och jämförelser med andra människor ställs allt högre krav på vår egen förståelse för hur vår omgivning påverkar vår hjärna och vårt mående. Vad är hjärnans grundläggande förutsättningar för koncentration, multitasking och inlärning och vad innebär det för vår digitala konsumtion?

Sissela Nutley har disputerat vid Karolinska Institutet inom kognitiv neurovetenskap med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet. Hennes forskning har främst undersökt utvecklingen av de exekutiva funktionerna och om de går att påverka med exempelvis datoriserad träning eller genom vad vi ägnar oss åt på fritiden.

Håll dig uppdaterad om Nordiska Skolledarkongressen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev