Carolina Klüft om vikten av att satsa på barns och ungas hälsa

– Det är otroligt viktigt att det finns förebilder, ledare som tar initiativ och gör konkreta insatser och verkligen vågar satsa på barns och ungas hälsa.

Det konstaterar Carolina Klüft, f d friidrottare och numera verksamhetsansvarig på organisationen Generation Pep, som arbetar för att ge alla barn möjligheten till ett aktivt och hälsosamt liv. Se hennes hälsning nedan:

Under Nordiska Skolledarkongressen deltar hon i ett samtal om hur vi kan främja barns och ungas hälsa, tillsammans med psykologen Malin Anniko och Leo Gerdén, ordförande för Sveriges Elevråd.

TISDAG 17 MARS, 14.00-14.45

Det är för jävligt att vara ung. Eller?

Det verkar ständigt komma nya rapporter som visar att barn och ungdomar mår allt sämre. Är det svårare att vara ung idag, med ett ständigt tryck från sociala medier och en utbredd klimatångest? Eller är det så här att bli vuxen? Samtidigt finns en oro över att unga rör sig allt mindre, något som också kan påverka det psykiska måendet. Malin Anniko konstaterar i sin avhandling att medan skolan är den vanligaste orsaken till stress hos ungdomar, så är det den sociala stressen som oftast leder till psykisk ohälsa. Carolina Klüft, verksamhetsansvarig på organisationen Generation Pep, arbetar för att ge alla barn möjlighet till ett aktivt och hälsosamt liv. Hur kan vi nyttja rörelse som en väg till välmående? Leo Gerdén, ordförande för Sveriges Elevråd, ger oss elevers syn. Vad anser de själva?

Moderator: Erica Andrén, förste vice ordförande i Sveriges Skolledarförbund.

 

Håll dig uppdaterad om Nordiska Skolledarkongressen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev